Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du möta en värld full av smaker, färger, former och dofter? På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du kunskaper inom matlagning, bakning, service och entreprenörskap.

YouTube Visningbild

Här får du lära dig om restaurangbranschens olika delar, matlagning, servering, näringslära, specialkost och alkoholservering. Med yrkeskunskaper från skolan och praktiken blir du redo för anställning, oavsett om du vill arbeta i gourmetrestaurang, storkök eller satsa på eget företagande.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet driver en egen restaurang som är öppen för allmänheten, Restaurang Gärdet. Länk till annan webbplats. Där får du möjlighet att utveckla din förmåga att bemöta kunder och ge service. Under din utbildning får du vara med från det att råvarorna tas emot tills de serveras som färdig måltid.

Kontakten med näringslivet är ett naturligt inslag under hela utbildningstiden, både genom APL (arbetsplatsförlagt lärande), föreläsningar, studiebesök och uppdrag. Du kommer under ditt arbetsplatsförlagda lärande att få utveckla dina kunskaper hos din valda praktikplats.

Nationell inriktning

Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete.

Vad kan jag göra efter utbildningen?

Efter utbildningen kan du börja arbeta direkt eller fortsätta studera. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris eller servitör.

Utbildningen ger grundläggande högskolebehörighet. För grundläggande högskolebehörighet krävs yrkesexamen samt godkänt betyg i svenska nivå 2, nivå 3 och engelska nivå 2. Många utbildningar inom högskola kräver dessutom särskild behörighet. På yrkeshögskolan finns flera vidareutbildningar efter programmet.

Utbildningsplan

Engelska nivå 1-2, 200p

Matematik nivå 1a, 100p

Svenska/Svenska som andraspråk nivå 1-3, 300p

Historia nivå 1a1, 50p

Idrott och hälsa nivå 1, 100p

Naturkunskap nivå 1a1, 50p

Samhällskunskap nivå 1a1, 50p

Religionskunskap nivå 1, 50p

Livsmedels- och näringskunskap nivå 1, 100p

Måltid coh bransch nivå 1-2, 300p

 

Matlagning nivå 1, 100p

Servering nivå 1, 100p

Mat och dryck i kombination nivå 1, 100p

 

Barteknik och ansvarsfull alkoholservering nivå 1, 100p

Försäljning och kundservice nivå 1, 100p

Matlagning nivå 2-5, 700p

Servering nivå 2-5, 700p

2800p

Kontakt

Kajsa Roslund

Studie- och yrkesvägledare

kajsa.roslund@hoglandet.se

0383-975 60