Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Vill du möta en värld full av smaker, färger, former och dofter? På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du kunskaper inom matlagning, bakning, service och entreprenörskap.

Här får du lära dig om restaurangbranschens olika delar, matlagning, servering, näringslära, specialkost och alkoholservering. Med yrkeskunskaper från skolan och praktiken blir du redo för anställning, oavsett om du vill arbeta i gourmetrestaurang, storkök eller satsa på eget företagande.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet driver en egen restaurang som är öppen för allmänheten, Restaurang Gärdet. Länk till annan webbplats. Där får du möjlighet att utveckla din förmåga att bemöta kunder och ge service. Under din utbildning får du vara med från det att råvarorna tas emot tills de serveras som färdig måltid.
Kontakten med näringslivet är ett naturligt inslag under hela utbildningstiden, både genom APL (arbetsplatsförlagt lärande), föreläsningar, studiebesök och uppdrag. Du kommer under ditt arbetsplatsförlagda lärande att få utveckla dina kunskaper hos din valda praktikplats.
Nationell inriktning
Kök och servering
Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete.
Vad kan jag göra efter utbildningen?
Efter utbildningen kan du börja arbeta direkt eller fortsätta studera. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris eller servitör.
Utbildningen ger grundläggande högskolebehörighet. För grundläggande högskolebehörighet krävs yrkesexamen samt godkänt betyg i svenska nivå 2, nivå 3 och engelska nivå 2. Många utbildningar inom högskola kräver dessutom särskild behörighet. På yrkeshögskolan finns flera vidareutbildningar efter programmet.